Κηδεμόνες Πηχεοκαρπικής και Αγκώνος

     Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων που μπορούν να επηρεάσουν κλινικά και λειτουργικά τα άνω άκρα ενός ατόμου. Αυτές συνήθως είναι τραυματισμοί νεύρων, αρθρίτιδα, καψίματα, κακώσεις, κατάγματα και εκ γενετής διαταραχές. Οι παθήσεις αυτές μπορούν να βοηθηθούν με τη χρήση κηδεμόνων καρπού (πηχεοκαρπικών), κηδεμόνων αγκώνος (βραχιονοπηχικών) ή ώμου (βραχιονίου). Οι ορθώσεις αυτές έχουν την δυνατότητα να παρέχουν τις ακόλουθες λειτουργίες:

- Ακινητοποίηση αρθρώσεων των άνω άκρων

- Πρόληψη αγκύλωσης

- Αύξηση ή μείωση της κίνησης μιας άρθρωσης

- Διόρθωση παραμορφώσεων 

- Ενδυνάμωση μυών

- Μείωση σπασμών

- Μείωση πόνου

     Παρόλο που τις περισσότερες φορές οι κηδεμόνες άνω άκρων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση μιας πάθησης είναι ετοιμοπαράδοτοι, οι εξατομικευμένοι θερμοπλαστικοί κηδεμόνες κατόπιν λήψης γύψινου προπλάσματος (εκμαγείου) έχουν καλύτερη εφαρμογή στο χέρι του ασθενή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ετοιμοπαράδοτους κηδεμόνες κάντε κλικ στην ενότητα "Νάρθηκες άνω άκρων".

 Οι πιο γνωστοί τύποι εξατομικευμένων κηδεμόνων για τα άνω άκρα είναι οι παρακάτω:

 - Πηχεοκαρπικός και πηχεοκαρποδακτυλικός κηδεμόνας 

     Ο πηχεοκαρπικός κηδεμόνας είναι η πιο συνηθισμένη όρθωση για τα άνω άκρα. Κατασκευάζεται κατόπιν λήψης γύψινου προπλάσματος (εκμαγείου) από θερμοπλαστικό υλικό και δένεται με 2-3 αυτοκόλλητους ιμάντες. Σκοπός του είναι να ακινητοποιήσει τον καρπό σε πλήρη έκταση, ενώ διατηρεί ελεύθερη την κάμψη των δακτύλων και του αντίχειρα εφόσον επιθυμείται από τον ορθοπεδικό.  

     Ο πηχεοκαρποδακτυλικός κηδεμόνας επεκτείνεται μέχρι το τέλος των δακτύλων και σκοπός του είναι, εκτός από το καρπό, να ακινητοποιήσει και τα δάκτυλα καθώς και τον αντίχειρα σε έκταση.  

wrist orthosis 2 site2wrist orthosis site1

 UFS-07

Ενδείξεις: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, νευροαγγειακός τραυματισμός, αγκύλωση καρπού ή/και δακτύλων, μετεγχειριτική προστασία και διατήρηση καρπού σε λειτουργική θέση 

 

- Βραχιονοπηχικός κηδεμόνας (αγκώνος)

     Ο βραχιονοπηχικός κηδεμόνας κατασκευάζεται επίσης από θερμοπλαστικό υλικό κατόπιν λήψης γύψινου προπλάσματος και σκοπός του είναι να προστατέψει, να συγκρατήσει και να εμποδίσει αγκυλώσεις από τον αγκώνα. Ανάλογα τις απαιτήσεις, ο κηδεμόνας μπορεί να είναι σταθερός στον αγκώνα ή αρθρωτός. Εφόσον επιθυμείται εσωτερική μαλακή επένδυση μπορεί να προστεθεί για την βελτιστοποίηση της άνεσης του ασθενή, ενώ δένεται με αυτοκόλλητους ιμάντες.

P81701011

Writs flag colors

Ενδείξεις: Μετεγχειριτική χρήση και προστασία, Κάταγμα στο ωλέκρανο οστό, εσωτερική ή εξωτερική επικονδυλίτιδα αγκώνα, αγκύλωση αγκώνα, τραυματισμός.  

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration