Η επιστήμη των προθετικών περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εφαρμογή τεχνητών μελών σε ασθενείς που υπέστην ακρωτηριασμό στα κάτω ή στα άνω άκρα τους. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες ακρωτηριασμών ενός μέλους οφείλονται σε γενετικές διαταραχές, τραυματισμούς, ασθένειες των αγγείων, διαβήτη ή καρκίνο.

    Τα τεχνητά μέλη κατασκευάζονται από τον προθετικό κατόπιν λήψεως γύψινου προπλάσματος από το κολόβωμα (ακρωτηριασμένο άκρο) του ασθενή και αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας και της εμφάνισης που είχε το μέλος πριν ακρωτηριαστεί. Ο βαθμός επιτυχίας της αποκατάστασης αυτής επηρεάζεται από την περιοχή του ακρωτηριασμού, το μήκος του κολοβώματος, την ηλικία και την μυική δύναμη του ασθενή. Είναι ευθύνη του προθετικού να συλλέξει τις παραπάνω πληροφορίες και να κατασκευάσει ένα ανάλογο μέλος που θα καλύπτει τις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά. 

    Είναι γεγονός ότι η αναπαραγωγή της ανθρώπινης λειτουργίας των κάτω και άνω άκρων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας όμως, είναι εφικτό πλέον να κατασκευάσουμε προθέσεις που αναπαράγουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των ανθρώπινων μελών και αρθρώσεων. Είναι σημαντικό όμως να τονισθεί, ότι η πιο σύνθετη και πιο εξελιγμένη τεχνολογία δεν είναι πάντοτε και η καλύτερη για όλους τους ασθενείς. Για παράδειγμα ένας αδύναμος γηριατρικός ασθενής με ακρωτηριασμό στον μηρό, θα επωφεληθεί από ένα ελαφρύ τεχνητό μέλος που του δίνει κυρίως σταθερότητα, στήριξη και δυνατότητα για βάδιση σε αργή ταχύτητα. Σε αντίθεση, ένας ενεργός και δυνατός μυικά ασθενής με τον ίδιο ακρωτηριασμό, απαιτεί ένα πιο σύνθετο και προηγμένο τεχνητό μέλος, που θα πλησιάζει στο έπακρο την φυσιολογική λειτουργία και εμφάνιση ενός μέλους και θα του δίνει την δυνατότητα να βαδίζει σε γρήγορες ταχύτητες.

    Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα τεχνητά μέλη, κάντε κλικ στις παρακάτω κατηγορίες:

H 1086-Copy2271587595 636127775csiteoandp-header-img                                                 Ακρου ποδος                 Αστραγαλου                         Κνημης

Above-Knee-Prosthesis-fitmentsdfsffdsfARM                                              Μηρου & Γονατου                   Ισχιου                          Ανω ακρων

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προθέσεις άνω άκρων »
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration