Ορθώσεις - Κηδεμόνες
Προθέσεις - Τεχνητά Μέλη
Super User
Donec sed odio dui. Maecenas faucibus mollis interdum. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Maecenas faucibus mollis interdum.
URL Ιστότοπου: http://www.gavick.comΌλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, συμπεριλαμβανομένων και των διακριτικών τίτλων, σημάτων, εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδίων, κειμένων κλπ. αποτελούν την πνευματική ιδιοκτησία του Tzagkarakis-orthopedika.gr και προστατεύονται κατά τις σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, μεταφορά ή δημιουργία παράγωγης εργασίας με βάση το περιεχόμενο αυτό ή παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τον πραγματικό παροχέα της ιστοσελίδας. Η αναπαραγωγή, επανέκδοση, φόρτωση, ανακοίνωση, διάδοση ή μετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του περιεχομένου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο κατόπιν προηγούμενης έγγραφης συναίνεσης της επιχείρησης Τζαγκαράκης Μιχαήλ Ο.Ε., που εδρεύει στο δήμο Αθηνών, στη διεύθυνση Κόνωνος 69, 11633, Αθήνα.
Διαβητικό πόδι
Οι βλάβες στα πόδια των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζονται όταν συνυπάρχουν δύο ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου, όπως η περιφερική νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων) και η περιφερική αρτηριοπάθεια (βλάβη των αγγείων). Τονίζεται ότι δεν κινδυνεύουν όλα τα άτομα με διαβήτη να παρουσιάσουν διαβητικό πόδι.
Στην πλειοψηφία των διαβητικών ασθενών η περιφερική νευροπάθεια παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Η περιφερική νευροπάθεια οδηγεί σε πόδι που δεν έχει αίσθηση του πόνου, της θερμοκρασίας, της πίεσης, της αφής και είναι συχνά παραμορφωμένο. Η βλάβη των νεύρων προκαλείται σταδιακά και είναι πιθανό ο ασθενής να μην έχει επίγνωση της απώλειας των αισθήσεων. Είναι λοιπόν πιθανό να τραυματίσει τα πόδια του χωρίς να το αντιληφθεί. Σε ασθενείς με νευροπάθεια ακόμα και ένα μικρό έλκος (ένας τραυματισμός από κάποιο μη κατάλληλο υπόδημα ή από το βάδισμα χωρίς υποδήματα) μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη επιδείνωση, σε μια λοίμωξη ή σε ένα χρόνιο έλκος που δεν επουλώνεται. Η απώλεια της αισθητικότητας και οι παραμορφώσεις στο πόδι μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογική μηχανική φόρτιση του ποδιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερκεράτωσης (κάλου). Η ίδια η υπερκεράτωση μπορεί να είναι η αιτία περαιτέρω τραυματισμού, τη στιγμή που λειτουργεί σα να περπατάμε μόνιμα πάνω σε ένα πετραδάκι.
Η περιφερική αρτηριοπάθεια, που προκαλείται κατεξοχήν από το διαβήτη και το κάπνισμα, προκαλεί ελάττωση της ροής του αίματος στα αγγεία των ποδιών. Σε συνδυασμό με κάποιο μικρό τραυματισμό μπορεί να οδηγήσει σε έλκος, που προκαλεί έντονο πόνο.
Συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας:
Τα πιο συνήθη συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας είναι ο πόνος, τα μουδιάσματα, τα βελονιάσματα, τα μυρμιγκιάσματα και το αίσθημα καψίματος στα δάχτυλα και στις πατούσες και των δύο ποδιών. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κυρίως το βράδυ και εξασθενούν με το περπάτημα. Τα πόδια των ασθενών με περιφερική νευροπάθεια εμφανίζουν συχνά υπερκερατώσεις και έντονη ξηρότητα με ή χωρίς ρωγμές της επιδεμίδας, ενώ μπορούν να συνυπάρχουν παραμορφώσεις των δακτύλων με οστά που προεξέχουν και ατροφία των μυών του άκρου ποδός.
Συμπτώματα περιφερικής αρτηριοπάθειας:
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι η διαλείπουσα χωλότητα. Η διαλέιπουσα χωλότητα είναι ο πολύ έντονος πόνος πίσω στις γάμπες των ποδιών μετά από περπάτημα ακόμα και μικρής απόστασης, που αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει και να ξεκουραστεί, για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εξασθενήσει ο πόνος και να ξαναρχίσει το περπάτημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως εμφανίζεται μετά από το περπάτημα συγκεκριμένης απόστασης, για παράδειγμα κάθε φορά μετά τα 200 μέτρα. Επίσης το δέρμα των ποδιών των ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια μπορεί να είναι πολύ λεπτό και εύθραυστο.
Προσοχή: Στα άτομα με διαβήτη ακόμα και οι μικροί τραυματισμοί, όπως κοψίματα, γρατζουνιές, φουσκάλες, έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης (πιθανόν λόγω του υψηλού σακχάρου αίματος) που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό! Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν τα τραύματά τους καθαρά και καλυμμένα και να τα ελέγχουν καθημερινά.
Διαβητικά υποδήματα & Διαβητικά πέλματα
Σε ποσοστό 80% των διαβητικών ελκών προϋπάρχει τραύμα από υπόδημα, ενώ σε ποσοστό μόλις 20% τραύμα από άλλη αιτία. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η αποφόρτιση των πιέσεων στο πόδι του διαβητικού ασθενή με τα κατάλληλα υποδήματα είτε πρόληψης, πριν τη δημιουργία του έλκους, είτε θεραπευτικά, μετά τη δημιουργία εξέλκωσης.
Χαρακτηριστικά θεραπευτικού διαβητικού υποδήματος
1. Να υπάρχει επαρκής χώρος για την υποδοχή του ποδιού με δυσμορφία (γαμψοδακτυλία, βλαισός μέγας δάκτυλος, προπέτεια μεταταρσίων κεφαλών)
▪ το υπόδημα πρέπει να αγκαλιάζει τις παραμορφώσεις και όχι να τις περιορίζει
▪ το υπόδημα πρέπει να είναι φαρδύτερο από το extra large
▪ η επάνω επιφάνεια του υποδήματος πρέπει να έχει ειδική κατασκευή ώστε να ασκεί μηδενική πίεση στα δάκτυλα
▪ το υπόδημα δεν πρέπει να έχει εσωτερικές ραφές
2. Να μειώνει και να ανακατανέμει τις πελματιαίες πιέσεις
▪ η σόλα πρέπει να είναι άκαμπτη, αντικραδασμική και ανασηκωμένη (rocker bottom), έτσι ώστε να μειώνονται οι πιέσεις στο πρόσθιο πόδι
3. Να έχει επαρκές βάθος για την υποδοχή ένθετου διαβητικού πέλματος
▪ να υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης 10mm ένθετου πελματος
4. Να τροποποιεί τη μηχανική στη βάδιση
▪ να διορθώνει εφόσον υπάρχουν μηχανικές δυσλειτουργίες του αστραγάλου π.χ βλαισοποδία, ραιβοποδία
Για αγορές δείτε την ποικιλία διαβητικών υποδημάτων μας κάνοντας κλικ εδώ.
Χαρακτηριστικά ένθετου διαβητικού πέλματος
1. Να μειώνει και να ανακατανέμει τις πελματιαίες πιέσεις
2. Να ανυψώνει τις κεφαλές των μεταταρσίων ώστε να αποφεύγονται μεγάλες φορτίσεις
3. Να υποστηρίζει την ποδική καμάρα
4. Να τροποποιεί τη μηχανική στη βάδιση εφόσον υπάρχει δυσλειτουργία π.χ βλαισοποδία, ραιβοποδία
5. Σε περίπτωση έλκους στην πελματιαία επιφάνεια των μεταταρσίων ή δακτύλων, να διαμορφώνεται κοίλανση για ολοκληρωτική αποφόρτιση
6. Να είναι κατασκευασμένο από υλικά χαμηλής πυκνότητας με μαλακή απορροφητική επίστρωση Poron.
Για αγορές δείτε την ποικιλία διαβητικών υποδημάτων μας κάνοντας κλικ εδώ. Στην εταιρεία μας επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε τα γερμανικά διαβητικά υποδήματα Lucro (παραγγελίας) που είναι αναγνωρισμένα και κατάλληλα για το διαβητικό πόδι, καθώς και εξατομικευμένα διαβητικά ένθετα πέλματα.
Lucro SCHEIN γερμανικά διαβητικά υποδήματα
Τα διαβητικά υποδήματα Lucro είναι κατάλληλα για άντρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, νευροπάθειες, αρθρίτιδα, δυσκαμψία μεγάλου δακτύλου αλλά και παραμορφώσεις δακτύλων. Το κάθε νούμερο βγαίνει σε 4 διαφορετικά μεγέθη: Small, Medium, Wide, +10. Τα μεγέθη διαφοροποιούν το πλάτος και την περιφέρεια μεταταρσίων, την περιφέρεια κουντεπιέ, καθώς και το ύψος δακτύλων. Σαν αποτέλεσμα το υπόδημα διασφαλίζει την τέλεια εφαρμογή στο πέλμα, όσο παραμορφωμένο ή πρησμένο και αν είναι.
Εξωτερικά αποτελούνται από υψηλής ποιότητας μαλακό δέρμα, σκληρή δύσκαμπτη σόλα και μεγάλο άνοιγμα γλώσσας για εύκολο φόρεμα. Εσωτερικά περιλαμβάνουν μαλακή επένδυση, έλλειψη ραφών και μαλακό απορροφητικό πάτο 6-9 χιλ. ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με εξατομικευμένο διαβητικό πέλμα παραγγελίας. Τα Lucro είναι δερματολογικά και κλινικά ελεγμένα και φέρουν το σήμα πιστοποίησης CE. Για να δείτε ολόκληρη τη συλλογή υποδημάτων Lucro κάντε κλικ εδώ!
Διαβητικά πέλματα (εξατομικευμένα)
Χαρακτηριστικά: Συγκράτηση της εσωτερικής και εξωτερικής ποδικής καμάρας, ελαφρά ανύψωση πίσω και από τις 5 κεφαλές των μεταρσίων, μαλακό απορροφητικό EVA χαμηλής πυκνότητας για ανακούφιση και αποφόρτιση της πτέρνας, των μεταταρσίων και των δακτύλων, μαλακή επίστρωση 4 χιλ. από διαβητικό Poron. Σε περίπτωση έλκους, πραγματοποιούμαι κοίλανση για ολοκληρωτική αποφόρτιση της περιοχής.
Πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη βλαβών στα διαβητικά πόδια
• Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.
• Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο. Προτιμούμε παπούτσια με βαθύ και ευρύ πέλμα, με αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να χωράνε τα δάχτυλά μας και αρκετό πλάτος στην περιοχή των μεταταρσίων (στο «κουτεπιέ»). Το καλύτερο παπούτσι έχει λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, που το κρατούν σταθερό στο πόδι μας (τα παπούτσια χωρίς κορδόνια είναι ακατάλληλα, γιατί για να κρατούν το παπούτσι σταθερό στο πόδι μας πρέπει να είναι σφιχτά στα δάχτυλα και στην φτέρνα, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το πόδι μας). Προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια, όχι παπούτσια με τακούνια.
• Προτιμούμε να αγοράζουμε καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί). Μπορούμε να σχεδιάσουμε το αποτύπωμα του πέλματός μας σε όρθια θέση σε ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε στα καινούργια παπούτσια, για να δούμε αν το αποτύπωμα χωράει άνετα στον πάτο του παπουτσιού. Φοράμε τα καινούργια παπούτσια για 1-2 ώρες την ημέρα στην αρχή.
• Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους (π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά, κ.λ.π.) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.
• Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες που μας προτείνει εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλεύτρια.
• Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά και τα στεγνώνουμε προσεχτικά. Προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, προσπαθώντας να μην τα απομακρύνουμε πολύ μεταξύ τους.
• Ελέγχουμε τα πόδια κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δε μπορούμε να φτάσουμε τα πόδια μας οι ίδιοι, χρησιμοποιούμε καθρέφτη για να μπορέσουμε να δούμε τα πέλματα ή ζητάμε τη βοήθεια ενός συγγενή ή ενός φίλου. Ψάχνουμε για: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.
• Αν ανακαλύψουμε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας δεν προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας. Ενημερώνουμε το Διαβητολόγο μας ή το Διαβητολογικό Κέντρο που μας παρακολουθεί.
• Δεν αφαιρούμε τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρόπετρα. Προτιμούμε η περιποίηση των κάλων να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ποδολόγος-ποδοθεραπευτής, εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλευτής)
• Δεν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό για το μπάνιο. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Δοκιμάζουμε το νερό της μπανιέρας και του ντους με τον αγκώνα μας πριν κάνουμε ζεστό μπάνιο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα πόδια μας πολύ κοντά σε φωτιά και θερμάστρες και δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στον ήλιο (υπάρχει κίνδυνος σοβαρών εγκαυμάτων).
• Καταπολεμούμε τη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ειδικούς αφρούς ή ενυδατικές κρέμες (περιέχουν ουρία), που συνιστούν εξειδικευμένοι γιατροί ή νοσηλευτές και ποδολόγοι-ποδοθεραπευτές. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκιστεί και να οδηγήσει στη δημιουργία πληγών. Η βαζελίνη είναι ακατάλληλη.
• Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα και να λιμάρουμε τα νύχια μας, παρά να τα κόβουμε οι ίδιοι με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Δεν κόβουμε ποτέ νύχια που έχουν μεγαλώσει μέσα στο δέρμα. Προτιμούμε η περιποίηση των νυχιών να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ποδολόγος-ποδοθεραπευτής, εξειδικευμένος νοσηλευτής).
Πηγή: Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π (Εταιρεία μελέτης παθήσεων διαβητικού ποδιού)
Ορθοπεδικά - Αναπηρικά είδη
to be edit soon...