Όταν ο ακρωτηριασμός λαμβάνει χώρα στην κνήμη του κάτω άκρους (κάτω από το γόνατο), τότε μία πρόθεση (τεχνητό μέλος) ακρωτηριασμού κνήμης απαιτείται. Ο ακρωτηριασμός κνήμης είναι το πιο συνηθισμένο επίπεδο ακρωτηριασμού και οι πιο συχνές αιτίες είναι ο διαβήτης και τα ατυχήματα.

    Μία πρόθεση κνήμης τύπου Modular (ενδοσκελετική) κατασκευάζεται κατόπιν λήψης γύψινου προπλάσματος από το κολόβωμα του ασθενή και αποτελείται από 5 μέρη: την εξωτερική θήκη, την εσωτερική θήκη, τον σωλήνα ένωσης της θήκης και του πέλματος, το πέλμα και το κοσμητικό κάλυμμα. 

    Στο τέλος της σελίδας ακολουθεί video με απόσπασμα από την βάδιση ενός ασθενή μας με κνημιαίο ακρωτηριασμό.

Εξωτερική κνημιαία θήκη

Εικ.1 Κνημιαία πρόθεση με υπερδυναμικό πέλμα

    Η εξωτερική θήκη κατασκευάζεται από ρητίνη και Carbon fiber. Σαν αποτέλεσμα είναι ελαφριά και πολύ ανθεκτική. Η συγκράτηση της θήκης στο κολώβομα πραγματοποιείται:

1. με υψηλά πλευρικά τοιχώματα που ασκούν πίεση πάνω από τους επικονδύλους του γονάτου (supracondylar) για τους λιγότερο δραστήριους ασθενείς,
2. με πύρο που κλειδώνει την εσωτερική θήκη σιλικόνης με την εξωτερική θήκη για μέτριους ενεργητικά ασθενείς ή
3. με κενό αέρος ανάμεσα στην εσωτερική θήκη σιλικόνης και στην εξωτερική θήκη για τους πολύ δραστήριους ασθενείς.

transtibial-suspension05img accessory 6y77 magnoflex1siteharmony vacuum system 1 1 teaser onecolumn border1site

    Η εξωτερική θήκη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της πρόθεσης. Κατά την κατασκευή της, ακολουθούμε μηχανικές αρχές φόρτισης των μαλακών μορίων του κολωβόματος και αποφόρτισης των ευαίσθητων περιοχών και των οστών.

Εσωτερική κνημιαία θήκη
hqdefault 1
    Η εσωτερική μαλακή θήκη κατασκευάζεται από polyform (πολυουρεθάνη) ή υψηλής ποιότητας σιλικόνη, που είναι μαλακά απορροφητικά υλικά και προστατεύουν την επιδερμίδα από την εξωτερική σκληρή θήκη. Η θήκη σιλικόνης συνδέεται με την εξωτερική κνημιαία θήκη μέσω ενός πύρου ή μέσω κενού αέρος, ενώ η θήκη polyform βασίζεται στην τριβή και την πίεση πάνω από τις επικονδυλίτιδες του γονάτου. Τα αρνητικά στοιχεία της θήκης σιλικόνης είναι ότι 1. για να εφαρμοστεί απαιτείται σχετική δύναμη στα χέρια, πράγμα που την καθιστά κακή επιλογή σε ηλικιωμένους με αδυναμία και 2. ότι ιδρώνει το κολώβομα λόγω της αυξημένης ζέστης στη χώρα μας και απαιτεί καθημερινό καθαρισμό. Τα θετικά της στοιχεία είναι ότι διαμοιράζει τις πιέσεις σε όλο το μήκος και την περιφέρεια του κολωβόματος και σαν αποτέλεσμα ο ασθενής νιώθει άνεση και καλύτερο έλεγχο της πρόθεσης ακόμα και όταν τρέχει. Σε αντίθεση η εσωτερική θήκη πολυουρεθάνης είναι πιο εύκολη στη χρήση αλλά επειδή βασίζεται κυρίως στην φόρτιση του επιγονατιδικού συνδέσμου, δεν προσφέρει τόσο καλό έλεγχο της πρόθεσης στις μεγάλες ταχύτητες.

   Στα παρακάτω βίντεο ο ασθενής μας βαδίζει με θήκη σιλικόνης Ossur Dermo cushion. Στο πρώτο βίντεο το πόδι είναι γυμνό ενώ στο δεύτερο είναι ολοκληρωμένο με κοσμητική επικάλυψη και επιγονατίδα για τη δημιουργία κενού αέρος: 

Προθετικό πέλμα

    Με τη χρήση κνημιαίου σωλήνα (τιτάνιο, αλουμίνιο ή ατσάλι) ενώνουμε την εξωτερική θήκη με το προθετικό πέλμα και την ποδοκνημική του άρθρωση. Τα προθετικά πέλματα και οι ποδοκνημικές τους αρθρώσεις ποικίλουν σε λειτουργία, κίνηση, και απορρόφηση κραδασμών. Η επιλογή τους εξαρτάται από τον προθετικό και συμβαδίζει με το επίπεδο ενεργητικότητας του ασθενή, το βάρος και τις λειτουργικές του ανάγκες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το πιο ακριβό και πιο "καλό" προθετικό πέλμα δεν είναι πάντα και το πιο κατάλληλο! Σε γενικές γραμμές, ένας γηριατρικός ασθενής με χαμηλή δραστηριότητα απαιτεί από το προθετικό πέλμα σταθερότητα, χαμηλό βάρος και απορρόφηση κραδασμών κατά τη βάδισή του. Αντίθετα, ένας δραστήριος ασθενής που περπατάει σε διάφορες ταχύτητες απαιτεί καλή επιστροφή ενέργειας, καθώς και φυσικές κινήσεις στην ποδοκνημική που μιμούνται το φυσιολογικό αστράγαλο.

triton prosthetic foot 16 9 teaser onecolumn-2

Κοσμητική επικάλυψη

    Η κνημιαία πρόθεση περιλαμβάνει επίσης κοσμητικό αφρώδες κάλυμμα που διαμορφώνεται σύμφωνα με την ανατομία και την περιφέρεια της γάμπας και του αστραγάλου του αντίθετου μέλους. Σκοπός μας φυσικά είναι το προθετικό μέλος να είναι πανομοιότυπο με το φυσιολογικό. Τέλος, κοσμητικές κάλτσες από νάιλον ή σιλικόνη στο χρώμα του δέρματος του ασθενή, ολοκληρώνουν την όμορφη παρουσία του προθετικού κνημιαίου μέλους.

transtibial-suspension01transtibial with cosmetic covering

Εξωσκελετικές κνημιαίες προθέσεις (θαλάσσης)

    Κατασκευάζουμε επίσης εξωσκελετικές αδιάβροχες προθέσεις θαλάσσης ελαφρού βάρους. Εμπεριέχουν στεγανοποιημένες περιοχές καθώς και διαμερίσματα εισαγωγής και εξαγωγής νερού για μείωση της πλευστότητας τους. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και κατασκευασμένες εξ' ολοκλήρου από ακρυλική ρητίνη με σταθερό πέλμα και αδιάβροχη επιγονατίδα συγκράτησης.

Ακολουθεί video από απόσπασμα βάδισης ενός ασθενή μας με κνημιαίο ακρωτηριασμό. Ο ασθενής φοράει εσωτερική θήκη σιλικόνης με πύρο και υπερδυναμικό πέλμα:


Η εταιρεία μας δίνει μεγάλη βάση στην άνεση, την ασφάλεια και την εμφάνιση της πρόθεσης σας. Χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ υψηλής ποϊότητας εξαρτήματα και υλικά από τις δύο πρωτοπόρους εταιρείες στο χώρο των τεχνητών μελών, την γερμανική Otto Bock και την Ισλανδική Ossur.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration